Wednesday, March 25, 2015

#Todayisthursday....





In Shaa Allah,
Allah telah menjanjikan yang terbaik dalam setiap ujian-Nya.

Keep Smile and Go on...

I hope I can learn something new there... 
Knowledge never stop ,
either you get it from people,things, book, experience, your failure, your success , 
everything can be your teacher to your life.




love,
liyana 

After a long time.....

Assalamualaikum n good morning uollsssss...

Good Morning??? of course laa sbb ak berblogging skrg  ni waktu pg.. klo mlm mmg good night la kannn,...

ok, ak rasa dh lme giler x blogging n blogwalking, bkn sbb xda point nk diceritakan tp xda masa ak nk bukak tenet n typing something interesting... dgn internet pon problem kt sni n nk mengarut meraban pon xda masa sgt..

tapi hri ni mcm ada masa lak.. hihi.. kt sklh lak tu...
ok, actually my last2 day at here.. next week I need to move to a new school with a new environment.. I don't know what will I got there but what I know is I will learning something too at there.. sama seperti sepanjang saya berkhidmat dan menjadi warga SKSS ni.. kannn...

Take everything as a positive things. 31 Mac 2015 akan cukup lah setahun ak kt SKSS ni.. n 1 April plak I will to move another school.. hehehe..

So, xda byk sgt ak nk citer sbnrnye kt sni, just wanna that I need to move another home too... hehehe

ok, tu pasal ak la.. skrg ak just nk mengarut cam biasa la...about life n people..
.....................................................................................................................................

Dalam dunia ni kan terdapat pelbagai jenis ragam manusia dan cara hidup manusia. Cuma kita saja yg perlu bijak menyusun dan ikut berdasarkan agama Islam. Boleh diikut tapi biar berlandaskan agama Islam. Kan...?



Termasuk jugak dengan sikap membawa mulut. Do you know what is 'bawa mulut'? maksudnya menyebarkan cerita la . sama ada begosip mahupun memburukkan seseorang. Tapi ianyakan boleh menjadi satu fitnah jika disalah tafsirkan. Perkara ini akan memberikan kesan yg negatif terhadap semua aspek. Sama ada orgnya, situasinya, pemikirannya, emosinya dan jugak byk perkara lagi la. Bagi aku la, jgn mudah menyebarkan sesuatu cerita tanpa bertanyakan pd empunya badan sendiri. Tanya sesuatu kebenaran tu dulu bru boleh nk sampaikan pon , kalo sampai hati nk sampaikan lagi la... ini tak, tanggapannya yg negatif tu dah mewujudkan satu persekitaran yg negatif terhadap org lain. Yang mangsa siapa, mestilah org yg diburukkan tu kan.. 

kadang2 kita perlu sentiasa berfikiran positif supaya benda2 lain dpt dielakkan. dalam dunia pekerjaan, dunia persahabatan, dunia rumahtangga(I'm not the right one to talk about it), dalam dunia kekeluargaan, semuanya ad cara masing2 untuk menguruskannya. jgn hanya anggap satu cara sahaja boleh mengatasinya. Luaskan pemikiran baru kita akan nampak kebaikan dan sesuatu perkara utk jangkasa masa yang lama. bkn You nmpk hari ni you terus buat kesimpulan.




Sebenarnya,kadang2 mudah nya hidup ni bila kita tahu bersyukur pada-Nya dan tahu menghargai setiap perkara. Dan ianya juga menjadi lebih mudah jika mencari kebaikan dalam sesuatu perkara walaupun Allah mendatang ujian yg paling berat. Sebab Allah tu Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui. Kita kadang2 perlu melihat sejauh mana kemampuan pemikiran seseorang itu sama ada boleh berfikir secara matang mahupun tidak, sbb bukan kerana umurnya yg masih mentah tp apa yang pernah dipelajari dan dilaluinya dan juga melalui pembacaannya. Lebih mudah dikatakan kematangan seseorang itu dalam berfikir mahupun dalam berbicara bukan bergantung kpd umurnya yang masih muda mahupun mentah dalam hidupnya tp lihat sejauh mana dia mampu berkata dan menangani masalahnya sendiri. Betul x?? 




love,
liyana