Saturday, December 7, 2013

December #Part 1

Assalamualaikum...

Start bulan November 2013 baru ni, secara rasminya, ak lah penganggur terhormat kt umah. Tapi in the same time, ak lah pengasuh kpd sepupu2 ak... dan keadaan tok wan ak jugak tidak berapa sihat.
Time cuti dan akhir tahun cm ni jugak, akan banyak dpt jemputan dan undangan ke majlis perkahwinan. Dan yg paling kurang bernasib baik, kemungkinan besar akan berlaku banjir2 di kawasan  pantai timur. Sehingga ke hari ni (7 Dis 2013), banjir2 banyak berlaku di kawasan Pahang, Terengganu dan Johor. Terengganu paling teruk di area kemaman sana.. sangat teruk dengarnya sehingga just nmpk atap rumah je kot. Selagi kita mampu membantu, bantu lah mereka. Adakalanya duit bukan maslh utama, tp bekalan dan keperluan asas melebihi nilai wang tu sendiri.
Betul x? Sbb, kalo ad duit kt tgn pun, even bot or sampan pun xda nk kuar p beli, tambahan pulak ad mknan mentah tp elektrik pun xda.. So, bg lah apa yg sesuai..

So, semalam cousin ak akad nikah dan hari ni majlis di rumah perempuan. Honestly, quite boring. I just can come and eat. Nothing to do and nothing left as a memory, because can't have any pictures!! hahaha. Tu dia.. ak ni kalo x komplen xsah gamaknya. Ye lah, cousin kot.. brg2 hantaran dia ak pun p tolong carikan, so, nk jugak ak bergambr ngan dieorg.. dh itu keputusannya, mmg kena hormat lah kan.. So, I just come and eat. Meriahkan majlis org. Di sebabkan ak hormatkan permintaan cousin ak ni, jadi JUST this pictures for post laa.. hehehe. (Mohon anda memahaminya yer.hehehe)




Ni yg cousin ak gubah sendiri. I mean bukan pengantin tu. Si Sarah yg gubahkan.. Boleh tahan laa.. hehehe


 Jadi, TAHNIAH kpd Hafiz & Humairah. 


Tapi, pd masa ni, ak pun tgh tunggu nama ak kuar utk interview SPP. Ak bimbang bila nama ak akan kuar dan jugak apa yg akan ak bakal berdepan nanti. Mungkin byk perkara berlaku dlm masa2 ni...  Tapi semuanya xmampu ak nk jangka sbb ianya bukan kuasa ak utk tentukan apa yg berlaku nanti dan apa yg tersembunyi di sebalik semua yg berlaku ni.  Semoga semuanya di permudahkan oleh-Nya.


***************************************************************

 Ok, ak nk lari sikit dr hal yg disebutkan di atas. Ak nk bg pandangan skit. SIKIT jerr...
Apa yg kita lalui hari ni, adakalanya berdasarkan apa yg telah diputuskan pd masa silam kita. Namun, xsemua kisah silam kita perlu diungkitkan, krn hari ini berbeza dgn hari sebelumnya. Dan yg membezakan kita pd hari ini dan dulu adalah siapa kita pda hari ini dan bagaimana sikap kita hari ini. Kadangkala sesetengah org suka menilai kita berdasarkan kisah silam kita. Part tu mmg ak xsetuju. Sbb, hari ni kita mampu menjadi lebih baik dr semlm.. Ak percaya bahawa setiap org boleh berubah dan ianya sama ada dr baik kpd jahat atau dr jahat kpd baik atau pun sebaliknya.

Begitu juga apabila melibatkan adat dan budaya. Adat dan budaya setiap masyarakat adalah berbeza. Jadi, setiapnya adalah berbeza2 dan yg membezakannya adalah sejauh mana ianya terlalu taksub terhadap adat dan budaya masing2. Kan??
Bagi ak, xsalah, selagi xlari dr landasan agama, dan ianya tidak memudaratkan nyawa org lain, kita mampu membuat satu kelainan dan ianya still tidak menyusahkan org lain.. kan??

Ok lah, tu je ak nk melalut setakat ni sbb ketiadaan masa ak nk meng'online' kan diri.. hikhik.. apa punyer bhsa lah ak guna tu. Doa2 kan lah tok wan ak supaya kembali sihat dan dlm keadaan yg baik. =)

Love,
liyana