Saturday, July 13, 2013

#RAMADHAN 1

Assalamualaikum dan salam RAMADHAN!!!

Ok, this is the first week that I’m fasting at my rent house. Huhuhu.. really miss my real home…
Rindu nk bukak pose ngan mak n ayah. Tapia k rasa  mcm nil ah last time ak akan berpuasa di Melaka. Sbb ni tahun akhir aka kt sni kan? In Syaa Allah…
Ak xtau lagi mcm mana perjalanan bulan Ramadhan ak kali ni tapi ak harapkan ianya adalah yang lebih baik dari tahun hadapan. Kerana tahun ni, ak mempunyai kesempatan yang agak banyak untuk ak luangkan masa untuk bersama-Nya.
Baiklah, kalo nk bercakap pasal puasa or raya ni, ak rasa xsesuai lagi kot. Sbb masih di awal waktu. Kan?? So, di awal2 ni ak Cuma boleh cakap


SELAMAT BERPUASA
DAN
 KUTIPLAH AMAL SEBAGAI BEKALAN DI AKHIRAT KELAK KETIKA DIBULAN RAMADHAN INI.

Kalo tahun lepas ak berpuasa di SK KG TUN RAZAK, MELAKA, tapi kali ni ak berpuasa di SK LENDU, ALOR GAJAH, MELAKA. Setelah hampir 5 tahun berada di perantauan, dan selama 5 kali jugak lah ak berpuasa di negeri orang. Pelabgai gaya dan ragam ak dapat lihat. Sungguh, peluang yang ada mestilah dihargai dan nikmat yang diberi, gunalah sebaiknya.


Salam RAMADHAN,

liyana

Thursday, July 4, 2013

# Internship - Part 1

Assalamualaikum korangggggg...
Setelah hampir seminggu (bru hari ke-empat) ak ber'internship' kt SK Lendu, Melaka ni, hari ni kiteorg ada Hari Sukan bagi sekolah ni. Untuk hari ni. ak just nk tunjuk sikit gmbr laa.. sbb masa ak praktikum dulu kt sekolah ni selama 3 bulan, ak sempat amik beberapa keping gmbr jer, yg lain xsempat sbb sibuk berpraktikum jer. Tapi kali ni, even PROJEK bagi internship ak ad 3 projek dan dengan esaimen2 nyer ad lagi dan kena htr after internship, ak smpt jugak amik beberapa keping gmbr. Cuma kali ni gmbr2 hanya berkisar tentang Hari Sukan SK Lendu. 

So, ak xnk ckp pepanjang lah kan, kalo korg nk view gmbr2 ni, korang scroll down je page ni k!! 


This is Cikgu Hani... Cikgu bg rumah kuning... peace!

kontigen perbarisan rumah kuning..

ni plak kontigen rumah hijau (rumah ak lah tu.. )

ni kontigen rumah merah. yg senyum manis tu  Kak Linda, cikgu rumah merah ni.. -smile~~

ni plak kontigen rumah biru. Warna kegemaranku dan yg kt tepi tu Kak Ros selaku cikgu rumah biru ni.. 

beratur jgn xberatur.....

hijau boleh!!





ni plak perbarisan bg kanak2 pra sekolah...

ni haaa ketua dieorg....

barisan VVIP...(knan sekali Guru Besar SK Lendu)








barisan VVIP...

wah, ni barisan guru-guru yang berpengalaman. 


Perjalanan program Hari Sukan ni berjalan dengan lancar namun, dengan keadaan yang tidak mengizinkan bila hujan turun pada pukul 4 ptg lebih. So, ada sukan yg akan berlangsung pd minggu dpn.. 
Anyway, it quite different about the ceremony between at this school and my ipg.. of course it is!! This is school, and IPG is the place u need to be train to do it urself!! aiyaaaa... Am I right??? 

**********************************************************

There are always a chance that u will learn something from the people by ur surroundings. Even it is bad or good, u need to think by ur self...


love,
liyana