Wednesday, February 29, 2012

Inspired me!

 
Sejak kebelakangan ni, ak suka perhatikan cara pemikiran dan pandangan org2 sekeliling ak. Juga aku perhatikan cara dieorg melayan org sekeliling mereka. Walaupun kadang2 ak pelik dengan cara pemikiran dan pandangan mereka, tapi dalam diam ak byk belajar dan kagumi dieorg ni.

Wait, siapa dieorg ni???hehehe.. 
Mestilah dieorg ni org yang berada di sekeliling ak..
Mereka nampak je bese, tapi dari segi cara mereka memberi pandangan dan bercerita tentang pengalaman mereka, aku jadi suka nk dengar.
Dan sedikit sebanyak macam memberi ak sbb utk buat itu dan ini.
Dan jugak memberi sebab utk ak menerima cara org lain. 





Betullah cakap org, sekiranya kita mampu berkata-kata dan bercakap dengan cara yang betul, ia mungkin mampu mengubah persepsi org lain terhadap kita dan juga mampu memberi kesan terhadap cara pemikiran kita sendiri. 

Sebagai contoh la, setiap minggu ak rasa semester ni ak byk sgt belajar tentang matematik! hari2 ak rasa belajar matematik. Tapi kdg2 apabila terselit ajaran2, cerita2, dan pengalaman pensyarah2 aku, kdg2 ak suka mendengar setiap kata-kata mereka. Bukan apa, kdg2 bukan sng nk mendengar cerita2 dan pengalaman org ni kan..xda kan, kita p duk dkt ngan org2 yg berpengalaman ni, pastu mereka nk bercerita dengan kita ttg pengalaman dan kisah2 menarik mereka.xda kan...?? ak pun xwat cm tu..xkn nk p kt org, suka2 bercerita. aishhh..

Then, ada sorg pensyarah tu ckp, kdg2 org yang pernh gagal itu mampu menjadi yang cemerlang. Sbb mereka belajar dr kegagalan itu. 

Td pun kelas ak ad bahas ttg 'yang mana lebih baik? adakah Proses ataupun hasil???' kbykan td menjawab hasil! "PRODUCT"!! 

ok, td ak diam kt kelas. hehehe..mls nk menjawab dan takut nk menjawab sgt. Ni pandangan ak ttg pernyataan tu. Aku memilih proses la kan..
Antara PROSES dan HASIL, majoritinya lumrah manusia akan memilih hasil. Sbb, kbykan mereka hanya melihat kpd hasil dan bagaimana proses itu berlaku adalah belakang kira. Sebenarnya (pandangan aku laaa) , apabila kita mengambil kira tentang pandangan masyarakat terhadap kita, kita akan memilih HASIL itu. Sbb, sekiranya kita membuat sesuatu, kita mengharapkan pandangan yang terbaik dr masyarakat. Jadi mereka akan melihat hasilnya terlebih dahulu terhadap kita. Namun, apabila kita memikirkan utk diri kita sendiri, kita sgt mementingkan prosesnya. Kita akan berusaha utk mencapai apa yg kita ingini. Antara sedar atau tidak, seseorang itu telah melakukan proses tersebut. Sekiranya kita berjaya, kita akan melihat bagaimana proses kita utk berjaya itu mampu dilakukan dan sekiranya kita gagal utk mencapai yang sepatutnya, kita masih melihat dan belajar dari kesilapan tersebut. 
betul x..?? Hari ni kita lebih byk memikirkan pandangan masyarakat terhadap kita dan juga lebih mementingkan hasil yang ingin dikejar, bukan sesuatu yang boleh dipelajari utk diri kita sndiri supaya menjadi yang lebih baik. 
(byk betul aku membebel pulak!)

ok la..ak pun xnk ckp pape...tajuk lari skit dr ap yg ak nk ckp kan? hahaha..
tp mmg betul, lately, most people was inspired me with their words, experiences and also with their stories!! Its make me think a lot of things and how smart they going their life!! 


 *********************************************************************

 Lagi satu, tadi kwn aku Si Maisarah ada ckp yang Si ANGGERIK PUTEH yg seorang kwn yang ak xpernh jumpa orgnya, yang ak xkenal pada awalnya, tp skrg merupakan antara kwn ak yang "nice and happy go lucky girl" akan dtg ke Kuala Lumpur atas lawatan benchmarking dieorg kt sna.. 
Nk sgt jumpa korang but, I can't because that is not the right time for me.. hehehe.. Just wanna say, Selamat datang dan Selamat Bergembira di sana. Kalo ko dtg ke Terengganu ak akan sediakan service penginapan, hidangan makanan kampung dan simple, pengangkutan percuma yer! thats is my promise! Insyaallah! hehehe.





love ,
liyana

2 comments:

  1. mereka yang takut gagal adalah mereka yang sukar menggapai kejayaan.

    ReplyDelete