Wednesday, February 29, 2012

Inspired me!

 
Sejak kebelakangan ni, ak suka perhatikan cara pemikiran dan pandangan org2 sekeliling ak. Juga aku perhatikan cara dieorg melayan org sekeliling mereka. Walaupun kadang2 ak pelik dengan cara pemikiran dan pandangan mereka, tapi dalam diam ak byk belajar dan kagumi dieorg ni.

Wait, siapa dieorg ni???hehehe.. 
Mestilah dieorg ni org yang berada di sekeliling ak..
Mereka nampak je bese, tapi dari segi cara mereka memberi pandangan dan bercerita tentang pengalaman mereka, aku jadi suka nk dengar.
Dan sedikit sebanyak macam memberi ak sbb utk buat itu dan ini.
Dan jugak memberi sebab utk ak menerima cara org lain. 





Betullah cakap org, sekiranya kita mampu berkata-kata dan bercakap dengan cara yang betul, ia mungkin mampu mengubah persepsi org lain terhadap kita dan juga mampu memberi kesan terhadap cara pemikiran kita sendiri. 

Sebagai contoh la, setiap minggu ak rasa semester ni ak byk sgt belajar tentang matematik! hari2 ak rasa belajar matematik. Tapi kdg2 apabila terselit ajaran2, cerita2, dan pengalaman pensyarah2 aku, kdg2 ak suka mendengar setiap kata-kata mereka. Bukan apa, kdg2 bukan sng nk mendengar cerita2 dan pengalaman org ni kan..xda kan, kita p duk dkt ngan org2 yg berpengalaman ni, pastu mereka nk bercerita dengan kita ttg pengalaman dan kisah2 menarik mereka.xda kan...?? ak pun xwat cm tu..xkn nk p kt org, suka2 bercerita. aishhh..

Then, ada sorg pensyarah tu ckp, kdg2 org yang pernh gagal itu mampu menjadi yang cemerlang. Sbb mereka belajar dr kegagalan itu. 

Td pun kelas ak ad bahas ttg 'yang mana lebih baik? adakah Proses ataupun hasil???' kbykan td menjawab hasil! "PRODUCT"!! 

ok, td ak diam kt kelas. hehehe..mls nk menjawab dan takut nk menjawab sgt. Ni pandangan ak ttg pernyataan tu. Aku memilih proses la kan..
Antara PROSES dan HASIL, majoritinya lumrah manusia akan memilih hasil. Sbb, kbykan mereka hanya melihat kpd hasil dan bagaimana proses itu berlaku adalah belakang kira. Sebenarnya (pandangan aku laaa) , apabila kita mengambil kira tentang pandangan masyarakat terhadap kita, kita akan memilih HASIL itu. Sbb, sekiranya kita membuat sesuatu, kita mengharapkan pandangan yang terbaik dr masyarakat. Jadi mereka akan melihat hasilnya terlebih dahulu terhadap kita. Namun, apabila kita memikirkan utk diri kita sendiri, kita sgt mementingkan prosesnya. Kita akan berusaha utk mencapai apa yg kita ingini. Antara sedar atau tidak, seseorang itu telah melakukan proses tersebut. Sekiranya kita berjaya, kita akan melihat bagaimana proses kita utk berjaya itu mampu dilakukan dan sekiranya kita gagal utk mencapai yang sepatutnya, kita masih melihat dan belajar dari kesilapan tersebut. 
betul x..?? Hari ni kita lebih byk memikirkan pandangan masyarakat terhadap kita dan juga lebih mementingkan hasil yang ingin dikejar, bukan sesuatu yang boleh dipelajari utk diri kita sndiri supaya menjadi yang lebih baik. 
(byk betul aku membebel pulak!)

ok la..ak pun xnk ckp pape...tajuk lari skit dr ap yg ak nk ckp kan? hahaha..
tp mmg betul, lately, most people was inspired me with their words, experiences and also with their stories!! Its make me think a lot of things and how smart they going their life!! 


 *********************************************************************

 Lagi satu, tadi kwn aku Si Maisarah ada ckp yang Si ANGGERIK PUTEH yg seorang kwn yang ak xpernh jumpa orgnya, yang ak xkenal pada awalnya, tp skrg merupakan antara kwn ak yang "nice and happy go lucky girl" akan dtg ke Kuala Lumpur atas lawatan benchmarking dieorg kt sna.. 
Nk sgt jumpa korang but, I can't because that is not the right time for me.. hehehe.. Just wanna say, Selamat datang dan Selamat Bergembira di sana. Kalo ko dtg ke Terengganu ak akan sediakan service penginapan, hidangan makanan kampung dan simple, pengangkutan percuma yer! thats is my promise! Insyaallah! hehehe.





love ,
liyana

Sunday, February 26, 2012

Aatif!

Miss this baby seriously!!!! 

 


 Muhammad Aatif Izzudin!!!! Miss u baby!!! 
nak balik umah!! huhuhu..

Tuesday, February 21, 2012

Tika itu..

Assalamualaikum semua!!! 
Lagi 2 minggu yana akan bercuti . (mid sem kot).
dan lagi beberapa minggu nk cuti , ak bakal menerima beberapa keping kad jemputan kahwin kawan2 aku..
TAHNIAH korang!!! 
selamat pengantin baru!! hehehe..


 tetiba kan, adik aku WANI tu ckp dia jeles sbb ramai kwn2 dia nk khwn da...lg teruk beberapa hari ni mak ckp dia ad terima undangan mjlis khwn kwn2 wani..hahahha... Adik ak nk khwn dulu ker..?? xkisah pun. sbb JODOH PERTEMUAN, HIDUP MATI seseorang ALLAH yang tentukan, bknnyer manusia. Manusia hanya merancang, dan xsiapa pun yg tahu apa yang akan berlaku akan dtg.



Namun, kadangkala, ak xberapa suka bila ad kwn sndiri akan mengadakan majlis yang bermakna utk nya, tapi xnk bgtau. Ok, sudah! Ad ak hairan!! hahahha..
Aku bkn nk marah sbb ap, at least bgtau sndiri kt aku.. ckp depan2 ak yg ko nk khwn ke tunang ke bersalin ke (erkkkk????). Ak paling xsuka bila ak dgr dr mulut org lain. Melainkan ko mmg xnk ajak aku! kan..?? hahahaha. Kalo korang mintak ak faham tuk knapa dan mengapa korang nk khwn ke ap ke, ok, xpa. Sbb ttg mslh peribadi korg ke mslh family korang ke, itu hak korang. Sbb, everyone will face their problem and they will solve it with their way. But at least because I'm ur friend, why u not tell me that u will have a big and meaning day to u??! because who r u, I'm really happy for u even u r not knowing that. Seriously..


Mungkin korang anggap ia perkara remeh temeh, tapi bg sesetengah insan yang sgt menghargai org disekelilingnya, ianya merupakan satu penghargaan buat mereka. Sbb, di saat korang akan menghadapi hari bahagia, korang masih igt kwn2 yang prnh bersama2 korang di suatu ketika dulu.Trust me, that is really meaningful moment to them! 


Okey, itu pasal tu. Then, apabila ak igtkan cuti yg bakal ak hadapi, makin kuat rasa takut ak ! Sebab???
Sebab aku akan berpraktikum utk pertama kalinya! 
Cuak kot!! bkn apa, ak takut tuk berdepan dgn murid2 , guru2 dan persekitaran sekolah yang sebenar. mungkin sebelum ni, ak menghadapinya dlm PBS sebelum ni.. tp itu hanyalah dr segi membiasakan diri dlm persekitaran sje..bknnyer ak masuk kelas dan mengajar mengikut RPH tu..huhuhuhu..
Ak hanya mencari restu ibu bapa ku dlm mencari keyakinan dan utk memecah tembok getar yg bakal ak hadapi.. 


*tetiba makin nk dekat cuti makin ak rasa xnk bercuti gara2 praktikum ni...* hahhaaha..

Sebenarnya kerja2 ak tersangat lah byk, tp ak xda mood lgsg nk buat ni... online je kejenye..!! isk2..
dh beberapa hari ak mcm rindukan mak ayah aku.. Really!! 

kdg2 kala kita akan punya rasa rindu yang teramat walaupun kita xtahu knapa.. 
Itu lah kata org, mulut kdg2 boleh menipu tp mata dan hati sukar utk menipu..


love, 
liyana

Sunday, February 19, 2012

Untitled

 
 
"Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan."
 
 
liyana

Friday, February 10, 2012

Kasih IBU dan AYAH...

video



Hargailah ibu ayah kita selagi mereka ada... Kerana, tanpa mereka siapa lah kita. 
Kita tak diberi kuasa utk memilih siapa ibu bapa kita, jadi seburuk mana pun mereka, terima lah seadanya. dan bersabarlah dengan mereka. Kerana, ibu bapa mana yang tidak sygkan anak mereka. 

Allah telah menjanjikan yang terbaik bagi mereka yang bersabar. dan Allah juga telah menjanjikan yang paling baik bagi anak yang soleh dan solehah...

Sedarkah kita, suatu hari kelak, kita juga akan dilayan oleh anak2 kita sebagaimana kita melayan ibu bapa kita...

Jadi , sayangi lah dan hargailah mereka selagi mereka masih bernyawa...


luv u mom & dad!!!

liyana

Saturday, February 4, 2012

Salam Maulidur Rasul

SALAM MAULIDUR RASUL,


kepada semua umat Islam... 



SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL 
(1443 H , 2012 M)







liyana