Thursday, November 25, 2010

"Kalau lah.."

Kali ni aku nk perkatakan ttg perkataan yg sgt biasa kita sebut...."kalau lah..."
Kenapa aku kata ianya merupakan perkataan yg sgt biasa kita sebut..??
Sebab dlm apa jua perkara yg kita katakan, mesti akan ad perkataan kalau...
"kalau aku dtg awl sikit,...."
"Kalau aku tersedar awal sikit,..."
" Kalau aku pergi cepat sikit,..."
"kalaulah aku ....."
dan mcm2 "kalau lah lagi..."....

Sebenarnya, sedikit sebyk ia menunjukkan kita merasa kesal terhadap apa yg telah kita lakukan sebelum ini.

1. jgn sesekali prnh merasa kesal terhadap apa yg kita lakukan.. Jika ia merupakan satu kejayaan bagi kita, jadikan ia satu kebahagian utk hidup kita. Seandainya jika gagal, jadikan ia satu pengajaran dan sebb utk kita terus berusaha dlm apa jua keadaan sekali pun.

2. Krn walauapapun yg terjadi dan berlaku dalam hidup kita atas apa yg telah kita lakukan sblm ini, ia tetap menjadi sebahagian dr hidup kita, bergantung pada kita sahaja utk jdikan ia sbg kenangan indah mahupun sebaliknya.

3. Sejarah mungkin berulang sekiranya kita lupa apa yg pernh terjadi dlm hidup kita ni...kdg2 kala itu lh kenyataannya...

Aku xtau, tp aku pun slh seorg penggemar perkataan "kalau lah..." ni. Tapi kdg2 kala, bukan mksud aku utk sebut kalau lah ni kan...Ter'sebut' ja....hehehhe

Namun, aku pn ad byk benda yg aku nk katakan "kalau lah ni..."

1. Kalau lah aku boleh menyedarinya sejak dr dulu, tak lah aku rasa sedikit kehilangan.

2. kalau lah aku menjadi sedikit berani utk beritahu ttg perasaan ak yg sebenarnya, bukankah ia menjadi lebih mudah utk aku tahu ttg sesuatu.

3. kalau lah aku belajar dgn lebih tekun, mungkin aku boleh baling bebola salji dgn kwn aku skrg. kan? (hampeh, tinggi bebenor impian ko yana...?? hehehhe...tp xslh impian aku tu kn...)

4. kalau lah aku boleh bersikap dgn lebih tegas dr dulu lg kan senang..??

5. kalau lah aku bijak mengatur perjalanan hidup aku ni sejak dr dulu lg kan senang..?

6. kalau lah aku boleh menjadi seseorg yg aktif kan bagus..??

7. kalau lah aku tahu keadaan ni akan menjadi begini kan bagus utk aku..?

8. kalau lah aku boleh berfikir dgn lebih bijak sejak dr dulu lg kn senang..?

9. kalau lah aku dpt kenali hati budinya terlebih dahulu kan lebih baik..?

10. kalau lah aku boleh 'realisasikan' kesemua kalau2 yg ad ni kan...??

Sayang seribu kali syg... Perkataan itu yg hanya boleh diungkapkan, tak mampu kita realisasikan..Kan..???
Kata org, terlajak perahu boleh diundur, tapi terlajak kata, xboleh ditarik balik dh..

Kenyataannya, itu lah realitinya. Jgn sesekali sesali apa yg kita lakukan, kerana aku pasti walau apapun yg berlaku hari ni, pasti akan ad hikmahnya suatu hari nanti. Mungkin hari ni aku jatuh , namun siapa tahu esok lusa aku mampu berlari dgn lajunya. Mungkin..Dengan izin Allah, semuanya pasti.

Bagi aku juga, xguna nk igtkan kembali ap yg telah berlaku, tapi cuma igt kan supaya jadikan ia satu iktibar dlm hidup kita ni.

okey lah, dh penat jgk aku nk masukkan entry baru aku kali ni..hehhehe..
da ngantok r...( aku kena tulis mlm2 baru ad idea sikit, lgpun cuti kali ni line broadband aku wat hal lh plak..nasib lah..penat dh aku abg & kakak operator melayan aku pasal broadband aku ni..haih celcom..celcom..Apa punyer masalah lah ko ni...) dh2, ngantok sgt da ni..
k, bye2....

-liyana-

Wednesday, November 24, 2010

UNTITLED...

..kali ni aku rasa sangat jelas ttg kedudukan aku..
waaaaaaa..bunyinya cam seyes ja...
hahhahaa..
xda lah...
gurau ja beb...

so, skrg aku nk cerita and bagitau lh sikit ttg ap yg ak xpuas hati dan sikit pandangan aku ttg isu2 skrg xkira lh dr segi apa2 pn..
(pendapat aku adalah hak aku, xda kena mengena ngan sapa2 pn yer..)

1. aku tau, skrg ni zaman dh makin maju dan bdk2 pn dh makin pndai. Tapi syg, mana perginya maruah dan adab2 sbg org melayu. kalo bkn melayu tulen pn, tolong lah jaga maruah diri, bangsa, dan negara jgk. Aku terbaca yg kes bdk2 yg berciuman kt tepi jln tu. Bdk melayu plak tu..ntah p nk jd ngan bdk2 skrg...jd, kt sini aku nk sarankan, pihak ibu bapa jgn lh bagi kebebasan yg melampau kt anak2.

2. Smlm, aku terdengar berita ttg kes kt Vietnam, pasal kes terburuk yg pernh terjadi sejak berthn2 dahulu. Kalau xslp aku pasal pesta air sbb berakhirnya musim hujan kt tmpt dieorg kot. Tp sbb kes yg menyebabkan kesesakan org ramai tu tu masih disiasat. Tp pd pendapat aku lah, maybe sbb Allah nk bagi 'hint' dh kot sikit2..maksud aku, Allah dh mula bg petanda kt kita ttg dunia ni..tengok, betapa banyaknya mayat yg bergelimpangan disebabkan kes tolak-menolak tu...

3. Ptg smlm, aku ad menonton racangan National Geographic yg bercerita ttg Sotong katak kt Laut Sulawesi dan juga di Laut Afrika. Pada waktu tu aku rasa sangat takjub meliht betapa hebatnya kebesaran Allah s.w.t. Bukan first time aku tgk , tp saat tu aku rasa betapa byknya perkara yg aku belum ketahui kt dunia ni..semakin byk benda dan perkara yg aku lihat dan pelajari, semakin aku rasa bodoh dan tidak berilmu.

4. Cinta xboleh dipaksa. Aku sgt pasti ttg tu. Tapi aku tau, cinta tu boleh dipupuk. Sebab, semua perkara tu sebenarnya bermula dr satu titik. Dari perkara yg kecil tu lh, jika kita sendiri yg membajainya dan menjaganya , akhirnya ia mampu menjadi sesuatu yg amat besar dan bermakna. Begitu juga dgn perasaan manusia. Seandainya, kita bijak menjaga dan membajainya, tidak mustahil perasaan cinta dan sayang tu wujud. betul x..???

5. Sejak akhir2 ni aku rasa, ada org yg yg ingin menjauhkan diri dr aku. aku pn xtau kenapa. Tapi aku rasa, aku dh xkisah kot. Mungkin aku yang terasa hati, tp aku hormati haknya utk jauhkan diri dr aku. Tapi walau apa pn yg terjadi slps ni, mungkin ak masih dan ttp akan terima dia sbg kawan aku. Sbb dia pernh mnjdi kwn aku.

6. Tapi dlm byk2 perkara aku paling bencikan manusia yg mudah lupa diri. Lupa kedudukan, lupa diri, lupa asal usul, lupa sejarah hidup sendiri, lupa kekhilafan sendiri, dan yg paling aku benci lupa kwn2 yg prnh mengharungi dan menjadi sebahagian dr hidupnya dahulu. Aku xprnh memaksa seseorg tu utk mengingati aku, tp sekurg2 jgn menghlg aku utk mengetahui keadaannya.....

7. Aku menulis bkn ikut emosi. Aku menulis masih dibwh logik akal aku lg. Kdg2 aku mudah dipngaruhi emosi, tp aku masih mampu berfikir dgn baik dan berfikir ttg risikonya. Tapi aku xmudah dipengaruhi oleh org lain. Apa yg aku rasakan betul, aku lakukan. Jadi pendek kata , JUST BE YOURSELF...!!

8. Kadang kala, aku rasa yg aku bersendirian. Tapi sebenarnya masih ada org yg kisah ttg aku, cuma aku yg xsedar. Bila kita bersedih dan rasa sgt kecewa, kita hanya memikirkan org yg menyebabkan kita bersedih saja. Tapi kita terlupa ttg org yg sentiasa ada utk kita dlm diam.

9. Sebenarnya, masih byk perkara yg aku ingin katakan tp aku rasa xsemua perkara tu aku perlu ckpkan dlm blog ni kan..Aku akan keluarkan perkara2 ata bemda yg betul2 aku rasakan aku perlu katakan dlm blog ni.. sesiapa yg terasa tu fhm2 ja lah..kdg2, manusia ni ad byk jenis. slh satunya hipokrit. Kt dpn bkn main berlagak baik, kt blkg, kutuk hbis-habisan. Tpi tulh, siapalh aku ni nk ttp mulut dieorg kan....? dh namanya manusia...

Okey lh, aku nk out dulu lah...setakat ni ja lah dulu entry aku tuk kali ni....
bye2...!!

-liyana-

Saturday, November 20, 2010

SELAMAT BERCUTI...!!

SALAM AIDILADHA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM...!!

Walaupun dah beberapa hari berlalu hari raya haji kpd semua..huhuhu...
tahun ni, aku sempat p sembahyang raya haji lagi...
sempat bertakbir bersama2 umat islam yg lain lagi..
Alhamdulillah....

tp kali ni jgk,spjng beberapa hari ak dh bercuti kt rumah ni..
akhirnya ak dpt jwpn yg pasti..
iaitu, jgn terlalu berharap pada sesuatu yg xpasti..
seandainya ia telah tertulis untukku, aku akan menerimanya,
jika tidak, aku hanya mampu berserah kpd ALLAH YANG MAHA BERKUASA...

okeylah berbalik pada kisah cuti aku yg masih beberapa hari ni,
aku nk ckp ada masa aku rasa seronok, tapi ada masa aku rasa sgt bosan bila xda kerja nk dibuat...
mcm2 lah...
agaknya itu lah lumrah manusia..
xpernah cukup dengan apa yg diperolehi..

tapi kali ni, aku & sepupu ku yg sorg tu (izan) tu ad plan nk habiskan cuti sama2...( jeng2..???)
hahahhaa..
ak pn xtau lh nk wat apa sebenarnya...
igt nk p cri keje tp ntah lah...dpt ke tidok lew...
lagi pun ak nk cri income sendiri jgk tuk sementara ni...

dan satu lagi, aku rasa aku nk enjoy sikit kali ni ...
bely kah...?? bior lew aku xda duit sgt nk enjoy..juz dpt kuar hepy2 pn jadiklah kan...

Aku ni jgk paling suka melancong dan jalan2...tp xnk g kt shopping complex...
kalo kt tmpat tu, kt mana2 pn bley pegi...
tmpt2 yg aku teringin nk p mcm tmpt2 yg bersejarah, yg ad monumen2 menarik, ataupun yg ada kisah silam yg tragik atau menarik...contohnya kt Terengganu (promote negeri sendiri dulu beb...hehehhee), Melaka, Langkawi dan mcm2 lagi...

Kalo nk p oversea tu ak xmampu lg lah babe...
tunggu aku nk sambung study baru aku nk cari peluang p sana tau....
huhuhu..
amin~~~~~~~
(moga2 tercapai impianku...)

Tapi ap2 pn aku cuma nk ucapkan
SELAMAT BERCUTI
KPD SEMUA YG BERCUTI
DAN BAKAL BERCUTI..
(xkiralah cuti sekolah ke, cuti sem ke, cuti akhir thn ke, cuti bekerja ke, cuti bersalin ke..opsss..)
hehhehee..apa2 ja lah yew...
k, aku da ngantok...nk tdo....
daaaaaaaaa~~~~~~~~~~~~~~

-liyana-

Saturday, November 13, 2010

Tetiba ja...

Malam ni ak rasa mcm nk nangis ja...
xtau knpa...
kalo sapa2 call aku mlm ni, confirm2 aku nangis kt dia ja...
tp nsb baek ja xda org nk call aku....
xda lh ak nk malukan diri aku sgt kt caller tu..
huhuhuhu

why...??
I dun know...
tp yg aku tau..ak rasa aku dh terlepas something that precious to me...
lagi, aku rasa aku tertekan..
xtau atas sbb ap..
maybe slh satunya sbb exam kot..
tp aku sure ad benda lain lg...
aku ni bkn jiwang sgt nk lyn2 perasaan ni...
sbb tu aku benci nk lyn2 perasaan nk nangis lh, ap lg lh...
( dlm ego ak pn nk nangis dpn org tp lama2 ak pn bley kalah tau x...?)
huhuhuhu
benci2x!!

Aku tau, juz tunggu beberapa hari ja lg tuk aku balik ke rumah aku..
kt rumah, ak rasa ak bley lpas kan semuanya kot kali ni...
waaa...tgk ja lh mcm mana..hahahhaha

sebenarnya, aku mencari cerita2 sedey tuk d tgk ni..
tp malangnya xda citer sedey lh plak...
huhuhu..

********************************************************************

beberapa hari lpas aku ada blogwalking beberapa blog...
then, terbaca lah satu komen ttg blogger2 kini..
bley pulak dia ckp , blog2 skrg mcm xda mutu..
k, I tak bley terima sbb I buat blog bukan nk glamour...
sbb I nk cerita ap yg I xleh nk cerita straight kt org tau..
So., I bercerita lah melalui penulisan I..!!!
Ada FAHAM...??!!
jgn nk kutuk org sesuka hati sbb blog anda bagus & glamour...

bagi aku setiap org ada kehendak masing2 lah nk tulis apa yg dieorg nk tulis...
bagus atau bermaknanya sesuatu penulisan tu bergantung atas pembaca lah kan...
jadi jgn anda penulis blog yg bagus, anda bley mempertikaikan penulisan org lain...

Tp mcm yg aku katakan ,
ak tulis blog sbb kdg2 aku bosan dan jugak slh satu cara ak nk lepaskan perasaan..
kdg2 aku happy, kdg2 aku sedey, kdg2 aku rasa nk nangis, kdg2 aku ...
jadi sbb kdg2 tu lh aku cari alternatif lain tuk lepaskan perasaan, pendapat dan komen aku ttg sesuatu perkara..

tapi kan, yg ni pendapat dan komen ak pasal blogger yg ak baca smlm...
xda kena mengena ngan tajuk entry ak kali ni...

honestly, ak mmg nk nangis...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
tp mcm xnk lpaskan lg....=(

-liyana-

Tuesday, November 9, 2010

Berperang...!!

huhuhu..
Tinggal lagi dua paper ni before balik...
mcm mana ni..??
Kepala dh xberapa nk terisi lg dh ni...
Asyik igtkan benda lain ja ni...
RUMAH..RUMAH....RUMAH....

ayoooo...
kritikal2!!
LIYANA...!! LIYANA!! ...LIYANA....!!
bangun!!!!!!
study2!!

Nk bukak buku pn dh mls kot rasanya...
isk2!!




Actually, aku menulis entry ni after ak hbs paper PKP 3103 td....
Erm...ap yg ak jwb pn xtau lah weiiii.........

"Puan Pensyarah yang sedang menunaikan haji skrg ni, doa2 lh kt anak didik mu ni semoga berjaya dan lulus dengan baik..."
amin~~~

So, esok plak ad lg paper ni...
Straight ja paper ni..
sengaja tau!!
auwwww ....(gedix3x!!!)
hahhahahahaaaaaaaaaaa



-liyana-

Saturday, November 6, 2010

We share the moment....

We share the moment...
We have the moments...
The sweet moments...


Me,
Ismah,

Husna,

Firda,

Hidayah,
&
Nis.

so, now, mcm bese lh..
SHOW TIME...!!!!!






































p/s: Ada lg gmbr...nanti ak kasi tunjuk lg ea... hehehe..

-liyana-

Wednesday, November 3, 2010

Crazy on this song......!!!!!!


Something about Love

by David Archuleta

Every night it’s all the same
You’re frozen by the phone
You wait, something’s changed
You blame yourself every day
You’d do it again
Every night

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

When you were young
Scared of the night
Waiting for love to come along
And make it right
Your day will come, the past is gone
So take your time
And live and let live

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

Don’t fight
Don’t hide
Those stars in your eyes (in your eyes)
Let em’ shine tonight
Let em’ shine tonight


Hang on
Hang in
For the ride of your life
It’s gonna be alright
Hold on tight

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees (to your knees)
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

Whoa oh oh oh..
Set’s you free
There’s something bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain

****************************************************************************

-liyana-

Tuesday, November 2, 2010

Doa...

Doa...

Apa sebenarnya sabar itu? . Kalau definisi sabar yang dijelaskan dalam perseptif Al-Qur’an, seperti dibawah ini;

1. Sabar sebagai penolong
Jadikanlah sabar dan shalat itu sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu’, (QS. 2:45)

2. Sabar adalah cara untuk bahagia
Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (QS. 2:155)

3. Meminta dari Allah
Tatkala Jalut dan tentaranya telah tampak oleh mereka, merekapun berdo’a:”Ya Tuhan kami, berikanlah kesabaran atas diri kami, dan kokohkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang yang
kafir”. (QS. 2:250)

4. Sabar untuk elak tipu muslihat
Jika kamu memperoleh kebaikan, niscaya mereka bersedih hati, tetapi jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira karenanya. Jika kamu bersabar dan bertaqwa, nescaya tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudharatan kepadamu. Sesungguhnya Allah mengetahui segala apa yang mereka
kerjakan. (QS. 3:120)

5. Supaya Allah semakin sayang
Dan berapa banyak nabi yang berperang bersama-sama dengan mereka sejumlah besar dari pengikut (nya) yang bertaqwa. Mereka tidak menjadi lemah karena bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang sabar. (QS. 3:146)

6. Urusan atau tindakan yang paling utama
Kamu sungguh-sungguh akan diuji terhadap hartamu dan dirimu. Dan (juga) kamu sungguh-sungguh akan mendengar dari orang-orang yang diberi kitab sebelum kamu dan dari orang-orang yang mempersekutukan Allah, gangguan yang banyak yang menyakitkan hati. Jika kamu bersabar dan bertaqwa, maka sesungguhnya yang demikian itu termasuk urusan yang patut diutamakan. (QS. 3:186)

7. Saluran untuk mendapat keampunan dan pahala yang besar
Kecuali orang-orang yang sabar (terhadap bencana), dan mengerjakan amal-amal shaleh; mereka itu memperoleh ampunan dan pahala yang besar. (QS. 11:11)

******************************************************************************

Ni antara doa supaya kita boleh menjadi org yg bersabar....


رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan Islam (berserah bulat-bulat kepadaMu)"

(Al-A'raf : 126)

******************************************************************************

Kdg2 bukan mudah utk kita kawal kemarahan kita...
iyelah kita ni kan manusia biasa yg punye pelbagai perasaan dan antaranya marah.
Tapi kdg2 semarah2 mana pn kita, ia adalah hanya sementara..kan???
sebab tu akan wujud satu perasaan menyesal...
kan...???
Menyesal sbb mrh2, tp akan hlg apabila kita ungkapkan kata maaf...
MAAF...
Antara perkataan yg boleh melembutkan hati manusia...
perkataan yg boleh melemahkan manusia...

Sabar...
setiap kesabaran itu masih ada tahapnya...
tapi dengan adanya doa, selawat dan terapi,
tahap kesabaran itu boleh berada pada tangga yg teratas...
(erk, faham x ap yg aku cuba nk smpaikan ni...???)

* semoga aku sentiasa sabar menghadapi semua dugaan-Nya...~~

-liyana-

kasih sepanjang hayat....

myMetro | Rela mati demi isteri

First paper...

Oh My God..........!!!!!!!

First paper aku hari ni ialah EDU 3103..!!
Mula2 paper pn aku dh byk memunculkan diri dgn mencipta teori aku sendiri....
yg aku tau satu ja skrg ni, TAWAKAL sja lah...

boleh plak aku ckp kt mak aku yg aku dh tawakal menjawab paper td...
MAK GELAK SAKAN!!
Erm.....xtau nk ckp ap dah..hehehehe...
Doa seorang ibu kdg2 bley mengubah sesuatu kan...??
xkira lah apa pun yg kita lakukan, apabila dia membenarkan dan merestuinya, sedikit sebanyak dengan izin-Nya, apa yg kita lakukan tu akan berjalan dgn lancar..kan??
hehehhee..

Ni kes adik aku plak...
Wani...!!
Erm,...homesick sgt nmpknya ni....
kena balik umah ni...hehehehee..
okey lew tu, balik ja lah kalo ad cuti time raya haji ni...
apa2 pn aku ttp akan balik 15/11/2010 ni..hehehhee

hohoho...
my next paper...10/11/2010...
Tp cuti raya Deepavali t aku nk wat pe ni????????
ada sapa2 nk ajak aku dating x..???
hahahahhaaaa........

peace no war...(^_^)

-liyana-

Monday, November 1, 2010

Exam Akhir Sem II..

Esok (2/11/2010) aku , dan semua kawan aku akan menghadapi peperiksaan...

Aku nk ucapkan GOOD LUCK utk semua terutama bdk

PISMP PEMULIHAN 1 JANUARI 2010..!!

wat yg TERBAIK !!
( sebenarnya aku redha kot tuk paper esok ni...huhuhu)

Chaiyok2 semua!!

Afiqah,
Amalina,
Akma Nabilah,
Izzatul Husna,
Ismah Aina,
Aliya,
Izzaty,
Nurul,
Nazreen,
Nis,
Firda,
Yazmin,
Nadhirah,
Saadah,
Hazirah,
Fizah,
Dayah.
Athiah,
Maisarah,
And mestilah aku jugak..!!
LIYANA!!

Semoga Berjaya!!!


-liyana-